Instalatia de filtrare

O piscina moderna se bazeaza pe recircularea apei, completata de filtrare si dezinfectare. Apa este aspirata cu ajutorul pompei, din stratul de suprafata prin piese speciale montate in peretii piscinei  denumite skimere si din stratul profund prin sifonul de fund. Apa trece apoi printr-un filtru care retine impuritatile si se reintoarce in piscina prin piese de refulare montate in pereti.

Echipamentele de dezinfectare si incalzire se monteaza in spatiul tehnic pe acest circuit inchis al apei piscinei.

Pompa piscinei functioneaza sub controlul unui tablou de automatizare ce contine un ceas programator.

Pentru a avea o apa limpede si curata sunt obligatorii doua tratamente filtrarea mecanica si dezinfectarea chimica. Filtrarea asigura eliminarea impuritatilor iar dezinfectarea chimica distrugerea  bacteriilor, algelor si a microbilor.

Filtrarea are un rol determinant in obtinerea unei ape de calitate; ea opreste impuritatile organice si minerale ajutand astfel produsele dezinfectante sa fie eficiente.

http://www.piscine-vidor.ro/wp-content/uploads/2014/11/instalatie-filtrare.jpg

Se considera ca 80% din calitatea apei se obtine prin corecta proiectare si executie a circuitului de filtrare; se recomanda ca piesele de refulare sa fie pe peretele opus skimerelor  si sa existe sifon de fund.

O parte dintre impuritati sunt mai grele decat apa si vor cadea pe fundul piscinei. De aici ele trebuie eliminate folosind un aspirator. Acesta poate fi manual, automat sau de tip robot. Ultimele doua variante va economisesc timpul si efortul; tot ce va ramane de facut este sa goliti saculetul robotului sau sa spalati filtrul piscinei.

Exista 3 tipuri de filtre:

Filtrul cu nisip cuartos

Filtrul cu nisip cuartos este cel mai raspandit filtru pentu piscina,cel mai usor de curatat, ideal pentru piscinele in aer liber. Poate retine impuritati de pana la 30 de microni. Pentru impuritati mai fine trebuie folosit un floculant (o substanta care produce aglomerarea particulelor mici in “gogoloaie” de dimensiuni suficient de mari pentru a fi retinute de filtru). Nisipul se inlocuieste la 2-3 ani.

Filtrul cu cartus

Filtrul cu cartus este asemanator cu filtrul de aer de la masini,are o finete de filtrare foarte mare (retine particule pana la 5 microni). Din acest motiv se si colmateaza rapid. Este interzisa folosirea de floculanti. Trebuie inlocuit anual.

Filtrul cu diatomee

Este asemanator cu filtrul cu nisip cu deosebirea ca se folosesc ca mediu de filtrare diatomeele (mici scoici fosile). Are cea mai buna finete de filtrare. Este mai dificil de exploatat. Nu se utilizeaza floculant! Se completeaza diatomee pe masura ce se consuma.

Instalatie de filtrare piscine 2e2
Instalatie de filtrare piscine 3
Instalatie de filtrare piscine 4